BNR tine sub control rata dobanzii, bancile si preturile.

Noutati de la BNR din 01/10/2012:

  1. 1. Rata dobanzii ramane la pragul de 5,25% pe an;
  2. 2. Bancile trebuie sa dezvolte un management eficient al lichiditatilor

Preturile produselor de larg consum au crescut in ultimele 12 luni o data cu preturile din tarile europene. Daca preturile vor stagna si vor avea o continuitate sustenabila, va exista o premisa pentru o crestere economica de durata. Banca centrala afirma faptul ca va monitoriza evolutiile interne si externe astfel incat sa atinga obiectivul de a stabiliza preturile si sistemul financiar.

In plan monetar inca se observa o retinere a fluidizarii creditelor pentru sectorul privat cu atat mai mult in ceea ce priveste creditul in valuta. Bancile isi pastreaza atitudinea prudenta avand in vedere situatia macroeconomica interna si internationala. Mediul extern blameaza acest management de prudenta sugerand o implicatie strict cu interes politic avand in vedere anul electoral. Strainii spun ca aceasta atitudine de retinere va influenta cursul de schimb.

Drept urmare, BNR a decis sa pastreze rata dobanzii la pragul de 5,25% pe an. Se sugereaza in mod iterativ aplicarea unei selectii a politicilor macroeconomice tinandu-se cont de cadrul acordurilor cu UE si FMI.

[ Publicat la data: 2012-10-03 08:56:54 ]
Sursa: BNR - Banca Nationala a Romaniei

vezi toate stirile


Link-uri directe cursuri valutare:

Aceste informatii sunt preluate de pe site-ul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si au caracter pur informativ. Nu ne asumam raspunderea pentru pagubele directe, indirecte sau circumstantiale produse prin utilizarea acestor informatii.
Conform legislatiei UE, avem obligatia de a va informa ca valutarBNR.ro poate seta module cookie in browserul dumneavoastra. Prin continuarea accesarii site-ului va exprimati acordul in acest sens.
Va recomandam: Traduceri engleza