BNR scade rata anuala a inflatiei

Noutati de la BNR din 02/11/2011:

  1. - Scade rata inflatiei
  2. - Scade rata dobanzii (de la 6.25% la 6% /an)
  3. - Creste productia industriala si exportul
  4. - Sectorul agricol se dezvolta
  5. - Investitorii sunt inca rezervati
  6. - Se vor monitoriza economisirile interne si dependenta financiara de mediul extern
  7. - Se urmareste stabilizarea preturilor

Datorita scaderii preturilor la produsele alimentare anuntate din perioada verii, acum putem afirma ca rata inflatiei este mai mica. Bucuria nu dureaza foarte mult pentru ca se preconizeaza consolidarea procesului de revenire in favoarea stabilitatii politicii monetare.

De asemenea, din categoria vesti bune, identificam si o crestere a productiei industriale si a exporturilor. Desi lucrurile stau bine in aceasta directie, bancile acorda la fel de greu credite sectorului privat invocand incertitudinea si riscurile.

Sectorul agricol vine din urma si promite o revigorare pe termen scurt a pietei.

Investitorii straini se retrag din Romania iar cei care mai aveau ganduri de relocare pe teritoriul tarii noastre sunt reticenti din cauza riscurilor, evolutiei nesigure, volatilitatii fluxului de capital, politicii fiscale si schimbarii preturilor administrate. Datorita acestor lipsuri, consiliul de administratie la BNR a hotarat sa scada rata dobanzii la 6% /an de la 6.25%.

Mentinerea inflatiei in zona variabila este considerata judicioasa de catre analisti insa BNR merge intr-o alta directie de revigorare si anume, isi canalizeaza atentia asupra procesului de economisire interna si asupra reducerii treptate a dependentei financiare fata de finantarile externe. In acest sens, BNR va urmari evolutia interna concomitent cu mediul economic international incercand sa mentina preturile intr-un punct stabil.

[ Publicat la data: 2011-11-09 17:46:17 ]
Sursa: ValutarBNR.ro - stiri

vezi toate stirile


Link-uri directe cursuri valutare:

Aceste informatii sunt preluate de pe site-ul Bancii Nationale a Romaniei (BNR) si au caracter pur informativ. Nu ne asumam raspunderea pentru pagubele directe, indirecte sau circumstantiale produse prin utilizarea acestor informatii.
Conform legislatiei UE, avem obligatia de a va informa ca valutarBNR.ro poate seta module cookie in browserul dumneavoastra. Prin continuarea accesarii site-ului va exprimati acordul in acest sens.
Va recomandam: Traduceri engleza